Cazanele Dunarii

Fiind unul dintre cele mai frumoase locuri din Romania, trebuie sa fie neaparat pe lista cu locuri de vizitat a fiecaruia dintre noi.

Cazanele Dunarii fac parte din Rezervatia naturala Portile de Fier si au o lungime de aproximativ 9 kilometri fiind impartite in doua portiuni, si anume Cazanele Mari si Cazanele Mici. Cea mai mare adancime este de pana la maxim 75 metri, iar cea mai ingusta parte a Dunarii este de 230 metri.

Pe langa obiectivele turistice care se pot vizita in aceasta zona, cel mai palpitant lucru este plimbarea cu salupa pe Dunare. Aceasta se poate inchiria din orasul Orsova, din port, de aici fiind drumul cel mai lung pe Dunare. Pe salupa pot fi 6 persoane, iar pretul este intre 50 si 70 lei de persoana.

Obiective turistice:

  • Tabula Traiana

Se afla pe malul sarbesc si poate fi vizitata pe apa, cu salupa. A fost ridicata de catre Traian, dupa victoriile asupra regatului dac, in 105 – 106 si are 4 metri lungime si 1,75 metri inaltime.

Au fost ridicate 10 tabule, insa acestea au fost acoperite de apa, ramand doar Tabula Traiana care a fost ridicata cu 30 de metri pentru a fi si aceasta acoperita de apa, in momentul construirii barajului Portile de Fier. In anii 1800, cand nivelul apei era mai scazut, se puteau vedea 4 tabule din cele 10 daltuite.

  • Manastirea Mraconia

Manastirea a fost ctitorita in anul 1453, iar apoi a fost refacuta in anii 1800 dupa ce a fost distrusa in timpul razboiului ruso-austro-turc. In timpul comunismului, manastirea a fost demolata, iar ulterior a fost refacuta in anii 1995-2000.

Locul unde a fost ridicata prima data manastirea a fost un punct de observatie si dirijare a vaselor pe Dunare, iar cuvantul “Mraconia” inseamna “loc ascunsa” sau “apa intunecata”.

Manastirea Mraconia se afla la 15 kilometri de orasul Orsova si pentru a fi vizitata este nevoie sa se mearga cu masina pe drumul DN 57.

  • Pestera Ponicova

Este cunoscuta drept cea mai mare pestera din Defileul Dunarii, iar accesul in pestera se poate face atat de pe uscat, cat si de pe Dunare, cu barca. Galeriile pesterii au aproximativ 1660 metri, iar traseul prin pestera este unul de dificultate medie. Pestera este dispusa pe doua etaje, cel superior este fosil, iar cel inferior este subfosil si este compusa din mai multe galerii, care comunica intre ele.

Pentru vizitarea pesterii este nevoie de echipament corespunzator, fiind zone unde trebuie sa mergi prin apa sau zone foarte inguste. Ar fi de preferat ca fiecare persoana sa aiba cizme de cauziuc, lanterna si o casca de protectie.

  • Chipul lu Decebal

Este cea mai inalta sculptura in piatra din Europa, avand o inaltime de 55 de metri si o latime de 25 de metri si a fost realizata de catre sculptorul roman Florin Cotarcea, ajutat de 12 alpinisiti, in perioada 1994-2004.

Avand in vedere ca accesul se poate face doar pe apa, acest lucru a facut mai dificila constructia deoarece nu se puteau folosi utilaje grele. Constructorii carau toate toate uneltele in spate, iar pentru a ajunge la schela trebuiau sa mearga printr-o zona plina de vipere.

Proiectul a fost finantat de catre Iosif Contantin Dragan, el fiind si cel care a avut aceasta idee de constructie.

Tot in zona Cazanele Dunarii se afla si muzeul Portile de Fier I care a fost deschis in anul 1976. Aici se poate vizita sala turbinelor (cuprinde cele 6 turbine de tip Kaplan), exponate de etnografie si arta populara si exponate de istorie si arheologie.

Categories:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.