Semnatura digitala

Incepand cu anul acesta, toate documentele folosite in relatiile de munca, si anume diferite documente eliberate de catre angajator pentru salariat folosite in relatiile cu institutiile publice sau private se pot semna electronic, cu semnatura digitala calificata, conform OUG nr. 36/2021. Semnatura digitala poate fi folosita si pentru dovada instruirii de SSM (Sanatate si Securitate in Munca).

Astfel ca toate documentele primite de catre salariat odata cu incetarea contractului (adeverinta de vechime, decizia de incetare, adeverinta cu stagiul de cotizare pe ultimele 6 luni si nota de lichidare) pot fi semnate electronic, iar institutiile care solicita aceste documente sunt obligate sa accepte formatul digital al documetelor pentru verificare si control, fara a fi necesar documentul fizic. Este necesar ca aceste documente sa fie semnate in acelasi mod de ambele parti (olograf sau digital).

Alte tipuri de documente care se pot semna digital sunt contractual de munca, actul aditional, decizia de suspendare/revenire din concediu de crestere copil, diverse adeverinte si alte documente eliberate de catre Departamentul de Resurse Umane. Semnatura digitala poate fi folosita si pentru dovada instruirii de SSM (Sanatate si Securitate in Munca).

Semnatura digitala trebuie sa fie insotita de marca temporala electronica si sigiliul electronic calificat al angajatorului. Cheltuielile pentru achizitionarea semnaturii digitale, a marcii si a sigiliului sunt cheltuieli deductibile, conform Legii nr. 208/2021.

  • “(2) Angajatorul poate suporta, pentru el si pentru angajatii sai, in vederea indeplinirii obligatiilor legale mentionate in prezenta ordonanta de urgenta, cheltuielile pentru achizitionarea semnăturilor electronice […] utilizate pentru semnarea inscrisurilor/documentelor din domeniul relatiilor de munca/securitatii şi sanatatii in munca.
  • (21) Cheltuielile efectuate de angajator, prevazute la alin. (2), reprezinta cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal.” 

Cu siguranata este o veste bine primita din multe puncte de vedere, unul dintre ele fiind eliberarea mai rapida a documentelor solicitate si folosirea mai putina a hartiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.